SUPERPRZEPIS

Rurki z kremem orzechowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Rurki z kremem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Takie rurki można upiec we większej ilości, na kilka dni przed czasem gdy będą potrzebne, a potem zrobić do nich tylko krem. Wyglądają efektownie i super chrupią.

Składniki:

Rurki z kremem orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem orzechowym

Przygotowanie składników

Rurki z kremem orzechowym
Składniki dodajemy kolejno do mąki.

Przesiewamy do miski mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy żółtka, masło. A następnie dodajemy tyle śmietany aby dało się zagnieść elastyczne ciasto.

Zagniatanie

Rurki z kremem orzechowym
Ciasto po zagnieceniu należy schłodzić.

Składniki zagniatamy energicznie w dużą kulę. Dzielimy na dwie częsci i chłdzimy 40 minut.

Wycinanie

Rurki z kremem orzechowym
Paski nie powinny być zbyt długie.

Ciasto należy rozwałkować cienko i wycinać paski 2 cm grube i 15 cm długie. Owijamy natłuszczone foremki do rurek.

Pieczenie

Rurki z kremem orzechowym
Rurki należy układać na blasze z pergaminem.

Zawijamy na każdą rurkę ciasto. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.

Pieczenie

Rurki z kremem orzechowym
Upieczone rurki należy zdejmować delikatnie.

Po upieczeniu rurek zdejmujemy je z foremek. Foremki chłodzimy aby nadawały się do dalszego owijania.

Prygotowanie kremu

Rurki z kremem orzechowym
Krem powinien być gładki oraz bardzo pulchny.

Ubijamy śmietanę cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i krem orzechowy.

Faszerowanie

Rurki z kremem orzechowym
rurki możemy udekorować cukrem pudrem.

Kremem faszerujemy rurki z pomocą szprycy.