p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ptysie z bitą śmietaną wg Joli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ptysie z bitą śmietaną i ziarnami granatu.

Ptysie z bitą śmietaną wg Joli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną wg Joli

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną wg Joli
1 szklankę wody wlać do garnka i zagotować, dodać 1/2 margaryny. Dokładnie wymieszać trzepaczką i dalej gotować, wsypać szklankę mąki i cały czas mieszając gotować dalej aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka, wtedy zdjąć z ognia. Poczekać chwilę aż masa ostygnie i dodać 4 jajka. Ubijać całość na jednolitą masę. Rękawem cukierniczym lub woreczkiem z odciętym końcem uformować na blaszce ptysie. Piec 20 minut w 180 -200ºC. Jeszcze gorące przekroić na pół. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ziarna granatu, zmiksować razem i przełożyć nią polówki ciasta. Posypać cukrem pudrem. 
Ptysie z bitą śmietaną wg Joli
Rękawem cukierniczym uformować na blaszce okrągłe ptysie
Ptysie z bitą śmietaną wg Joli
dodać do ubitej śmietany ziarna granatu, zmiksować razem
Ptysie z bitą śmietaną wg Joli
Piec ptysie 20 minut w 200ºC lub w 180 z termoobiegiem