Sposób przygotowania:
Porzeczkowiec
Biszkopt
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać wodę i olej. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz kakao i zagotować aby cukier się rozpuścił. Masę wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodać 1/2 szklanki drobnego cukru. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żóltka i krótko ubijać, tylko do połączenia składników.
Potem wlac wystudzoną masę. Ponownie wszystko krótko ubijac aby składniki sie połączyły.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
Przygotować blachę o wymiarach 35x25. Dno blaszki wyłozyc papierem do pieczenia, wyłożyć tylko dno więc papier należy dociąć. Boków nie wykładamy papierem ani niczym nie smarujemy.
Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczony biszkopt wystudzić przy uchylonym piekarniku.
Masa serowa
Miękkie masło zmiskować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek. Całość miksować aż składniki się połączą.
Masa śmietankowa
Serek mascarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka.
Złożenie ciasta
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na cieście. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Następnie wyłożyc mase serową i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem. Również posmarować go solidnie konfiturą porzeczkową. Na wierzch wyłożyć masę śmietankową. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. iasto schłodzić w lodówce, przed podaniem najlepiej wystawić wczesniej z lodówki.
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać wodę i olej. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz kakao i zagotować aby cukier się rozpuścił. Masę wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodać 1/2 szklanki drobnego cukru. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żóltka i krótko ubijać, tylko do połączenia składników.
Potem wlac wystudzoną masę. Ponownie wszystko krótko ubijac aby składniki sie połączyły.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
Przygotować blachę o wymiarach 35x25. Dno blaszki wyłozyc papierem do pieczenia, wyłożyć tylko dno więc papier należy dociąć. Boków nie wykładamy papierem ani niczym nie smarujemy.
Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczony biszkopt wystudzić przy uchylonym piekarniku.
Masa serowa
Miękkie masło zmiskować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek. Całość miksować aż składniki się połączą.
Masa śmietankowa
Serek mascarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka.
Złożenie ciasta
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na cieście. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Następnie wyłożyc mase serową i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem. Również posmarować go solidnie konfiturą porzeczkową. Na wierzch wyłożyć masę śmietankową. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. iasto schłodzić w lodówce, przed podaniem najlepiej wystawić wczesniej z lodówki.