jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czereśniowo- kawowa straciatella

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie zawsze w upalne dni mamy ochotę włączać piekarnik. I tutaj właśnie idealnie sprawdzają się desery i torciki na zimno. Ostatnio wypróbowałam połączenie kawy, czekolady i czereśni. Efekt był pyszny, więc gorąco polecam.

Czereśniowo- kawowa straciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czereśniowo- kawowa straciatella

SPÓD:średnica 24 cm

  • 200 gram razowych herbatników,
  • 100 gram masła

KAWOWA STRACIATELLA

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 500 gram sera białego z wiaderka,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • Cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki),
  • 2,5 łyżki rozpuszczalnej kawy dobrej jakości,
  • 100 gram gorzkiej czekolady

WYKOŃCZENIE:

  • 2 galaretki przeźroczyste (u mnie winogronowy smak),
  • 1 kg ciemnych czereśni

Sposób przygotowania:

Czereśniowo- kawowa straciatella

ETAP 1

Czereśniowo- kawowa straciatella
łączymy składniki spodu

SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera. Rozkruszamy je, a następnie przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”.

ETAP 2

Czereśniowo- kawowa straciatella
połączone składniki wykładamy na spód tortownicy

Całość mieszamy do połączenia składników. Tak sporządzoną masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki, by masa zastygła.

ETAP 3

Czereśniowo- kawowa straciatella
przygotowujemy kawę oraz czekoladę

KAWOWA STRACIATELLA: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

ETAP 4

Czereśniowo- kawowa straciatella
łączymy masę kawową z czekoladą

Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku.

Na koniec dodajemy kawę. Do kawowej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.

Tak przygotowaną masę łączymy z czekoladą. Następnie wykładamy ją na ciasteczkowy spód.

Torcik ponownie odstawiamy do lodówki.

ETAP 5

Czereśniowo- kawowa straciatella
lekko tężejące owoce wykładamy na zastygniętą staciatellę

WYKOŃCZENIE: Czereśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy. Tak przygotowane stawiamy na ogniu. Gotujemy je do momentu jak owoce puszczą sok i zmiękną. Ja otrzymałam w ten sposób 0,75 litry czereśniowej masy. Dodałam do niej jeszcze ¾ szklanki przegotowanej wody.

Następnie do całości wsypujemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimne, lekko tężejące owoce wykładamy na zastygniętą straciatellę. Całość ponownie schładzamy. Gdy owoce zastygną torcik jest gotowy.


Tagi:

deser