Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Średnio trzy łyżki majonezu to około 80 g, a kalorycznie to około 500 kalorii. Aby zrobić aksamitny krem z takiej ilości kaszy i mleka trzeba użyć kostki masła, a to już….ponad 1500 kalorii.

Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym

 

  • Ptysie:
  • szklanka mąki
  • 80 g tłuszczu ( u mnie margaryna)
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka sody oczyszczanej
  • 4 – 5 jajek ( zależy od wielkości)
  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2,5 – 3 łyżki manny
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • cukier puder według własnych upodobań

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym
Wodę i tłuszcz zagotowujemy razem, dodajemy szczyptę soli i sypiemy mąkę. Energicznie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy, aż nam się zrobi jedna lśniąca kula. Odstawiamy na 10 min aby lekko ostygło. Jajka wybijamy do kubeczka i nie przerywając miksowania dodajemy po jednym do ciasta, na koniec sok z cytryny i sodę. Łyżkę do lodów maczamy w wodzie i nabieramy porcje ciasta, dociskając łyżkę do krawędzi naczynia. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 20 - 30 min aż się ładnie zarumienią. Na mleku gotujemy mannę, ma być dość gęsta, pamiętajmy, łyżka łyżce nierówna. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i albo przykrywamy folią żeby nam się nie zrobił kożuch, albo co kilka minut mieszamy. Orzechy prażymy na suche patelni, jak zaczną ładnie pachnieć i się zrumienią studzimy, a następnie kroimy na drobno. Gdy masa mleczna jest już całkowicie zimna zaczynamy ją miksować dodając po łyżeczce majonezu i cukru. Z majonezem to jest tak….dajemy tyle aby był krem był aksamitny i gładki. Zaś z cukrem nie należy przesadzać, dojdą wiórki i one też zasłodzą masę. Na koniec dodajemy orzechy, skórkę i wiórki. Tych ostatnich można dać mniej, jeśli uznamy że masa jest dość gęsta. Przekrawamy ptysie na pół i napełniamy masą i odstawiamy na noc w chłodne miejsce, najlepiej smakują następnego dnia gdy masa przejdzie smakami.
Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym
Za pomocą łyżki do lodów odciskamy porcje ciasta na ptysie.
Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym
Przed dodaniem do kremu, orzechy kroimy na drobno.
Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym
Do masy mlecznej dodajemy tyle majonezu aby krem był gładki i aksamitny.
Ptysie z kremem orzechowo – majonezowym
Ptysie napełniamy masą i odstawiamy w chłodne miejsce, następnego dnia nabierają odpowiedniego smaku.