nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pyszne ptysie z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, domowe ptysie z kremem waniliowym. Ja w środek niekiedy daję pokrojoną, zastygniętą galaretkę.

Pyszne ptysie z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne ptysie z kremem

 

 

  • Krem:
  • masło 0,5 kostki
  • sól 1 szczypta
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • jajo 1 sztuka
  • budyń o smaku waniliowym
  • cukier 3 łyżki
  • Dodatkowo:
  • 1 czerwona galaretka
  • 1 czekolada

 

Sposób przygotowania:

Pyszne ptysie z kremem
1. Margarynę, szczyptę soli i szklankę wody - umieszczamy w garnku i gotujemy do zagotowania. 2. Do ciasta wbijamy 4 jaja, dajemy mąkę pszenną i miksujemy na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Rękawem cukierniczym (lub maszynką - kto, co ma w domu) wykładamy ciasto na blachę, stawiając "kupki" masy. 4. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni, potem zmniejszamy na 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. 5. Przekrawamy gotowe ptysie na pół. 6. Robimy krem. Gotujemy budyń z dodatkiem trzech łyżek cukru. Zaprawiając zawiesinę budyniową, dodajemy łyżkę maki, dzięki temu masa będzie gęściejsza. 7. Ugotowany budyń ucieramy z masłem. 8. Przygotowujemy galaretkę w mniejszej ilości wody. Czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę. Czekoladę .rozpuszczamy w kąpieli wodnej 9. Ptysie napełniamy kremem, dajemy kostkę galaretki i przykrywamy wierzchem. 10. Polewamy ptysie czekoladą.
Pyszne ptysie z kremem
Zarabiamy ciasto ptysiowe.
Pyszne ptysie z kremem
Wyciskamy maszynką lub rękawem cukierniczym ptysie.
Pyszne ptysie z kremem
Upieczone ptysie przekrajamy na pół.
Pyszne ptysie z kremem
Nadziewamy ptysie galaretką i kremem.