Sposób przygotowania:
Pyszne ptysie z kremem
1. Margarynę, szczyptę soli i szklankę wody - umieszczamy w garnku i gotujemy do zagotowania. 2. Do ciasta wbijamy 4 jaja, dajemy mąkę pszenną i miksujemy na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Rękawem cukierniczym (lub maszynką - kto, co ma w domu) wykładamy ciasto na blachę, stawiając "kupki" masy. 4. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni, potem zmniejszamy na 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. 5. Przekrawamy gotowe ptysie na pół. 6. Robimy krem. Gotujemy budyń z dodatkiem trzech łyżek cukru. Zaprawiając zawiesinę budyniową, dodajemy łyżkę maki, dzięki temu masa będzie gęściejsza. 7. Ugotowany budyń ucieramy z masłem. 8. Przygotowujemy galaretkę w mniejszej ilości wody. Czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę. Czekoladę .rozpuszczamy w kąpieli wodnej 9. Ptysie napełniamy kremem, dajemy kostkę galaretki i przykrywamy wierzchem. 10. Polewamy ptysie czekoladą.