Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Ptysie z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne dosłownie palce lizać!

Ptysie z truskawkami

Składniki:

Ptysie z truskawkami

 

  • 12 dkg mąka krupczatka,
  • 6 dkg masło,
  • 4 sztuki jaja,
  • 30 dkg truskawki,
  • 1 szklanka woda,
  • do posmarowania blachy tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z truskawkami
Gotujemy wodę z masłem i do wrzątku wsypujemy mąkę. Odstawiamy z ognia i szybko mieszamy. Gdy powstanie gęsta masa, podgrzewamy i mieszamy jeszcze kilka minut. Gdy ciasto będzie lśniące i przejrzyste zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka i ubijamy. Na wysmarowaną blachę układamy porcję ciasta łyżką w odległości około 4cm. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika gdy ciasto powiększy swoją objętość i lekko się zarumieni wyciągamy na deskę i gdy ostygnie kroimy poziomo na pół . Uzupełnić truskawkami . Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciastka ptysie