marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Pudding czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Pudding czekoladowy

Składniki:

Pudding czekoladowy

 

  • 6 jajek
  • 1 2,5 dkg gorzkiej czekolady
  • 10 dag cukru
  • 6 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól

Sposób przygotowania:

Pudding czekoladowy
W rondelku roztopić 4,5 dkg masła, dodać mąkę i ciągle mieszając usmażyć jasną zasmażkę. Mleko zagotować i wymieszać z zasmażką na jednolitą masę. Postawić na ogniu i gotować, aż masa osiągnie gęstość kremu. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Całość pozostawić do wystygnięcia. Białka z dodatkiem szczypty sody i soli ubić na sztywną pianę i ostrożnie, aby nie opadła, dodać ją do kremu. Tortownicę wysmarować masłem, napełnić masą pudding ową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu prze około 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo pudding opadnie. Smacznego