Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Pudding z drożdżówki (lub chałki)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. Taki pudding świetnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu.

Pudding z drożdżówki (lub chałki)

Składniki:

Pudding z drożdżówki (lub chałki)

 

  • 300 g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo)
  • 3 łyżki masła
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 kubeczek mleka (tego po śmietance)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 garść żurawiny
  • 50 ml rumu (użyłam białego wina wytrawnego)

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pudding z drożdżówki (lub chałki)

Żurawina:

Pudding z drożdżówki (lub chałki)
Zamiast żurawiny można użyć np. rodzynek.

Żurawinę należy zalać alkoholem (tylko odrobiną) i lekko podgrzać, aby go wchłonęła.

Drożdżówka:

Pudding z drożdżówki (lub chałki)
Kromki pieczywa powinny mieć grubość około 1 cm.

Drożdżówkę pokroić na 1 cm kromki, a następnie posmarować odrobiną masła.

Następnie całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w taki sposób, aby każdy kawałek lekko na siebie nachodził.

Sos:

Pudding z drożdżówki (lub chałki)
Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.

Mleko oraz śmietankę z cukrem waniliowym i pozostałym alkoholem należy zmiksować.

Przed pieczeniem:

Pudding z drożdżówki (lub chałki)
Kromki drożdżówki można lekko podociskać.

Drożdżówkę posypać żurawiną i polać sosem.
Całość odstawić na mniej więcej 10-15 minut, aby pieczywo zrobiło się lekko wilgotne, a następnie posypać cukrem.

Pieczenie:

Pudding z drożdżówki (lub chałki)
Pudding dodatkowo posypałam płatkami czekolady.

Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony pudding należy odstawić na 10 minut i można kroić.