WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort truskawkowy na biszkopcie cytrynowym z kremem truskawkowym i dżemem z czarnej porzeczki. ozdobiony różami z masy marcepanowej.

Tort truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort truskawkowy

Biszkopt

Krem

Poncz

  • sok z jednej cytryny
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 250-300 ml przegotowanej ciepłej wody

Wierzch i boki tortu

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 mały cukier waniliowy
  • ozdoby z masy cukrowej
  • trufle
  • posypki cukrowe
  • winogrona

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysty krem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski i wymieszać. Dodać partiami do utartych żółtek na przemian z pianą z białek. Na koniec wmieszać do ciasta aromat cytrynowy. Ciasto przelać do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni. Po upieczeniu Ciasto wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.

Krem

Zimne mleko wlać do miski miksera. Wsypać proszek kremu do tortów i zmiksować przez 4 minuty na najwyższych obrotach.

Następnie zmiksować z serkiem mascarpone.

Śmietanę schłodzoną wlać do oddzielnej miseczki. Wsypać śmietan-fixy i cukier waniliowy i zmiksować na sztywno.

Ubitą śmietanę dodać do kremu truskawkowego i wymieszać.

Poncz

Z cytryny wycisnąć sok, przelać go do naczynia i wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, Dokładnie wymieszać.

Wierzch i boki tortu

Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić z cukrem waniliowym na sztywno.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć i posmarować 1/3 kremu truskawkowego, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować dżemem, rozsmarować połowę pozostałego kremu truskawkowego i przykryć trzecim biszkoptem. Nasączyć i rozsmarować resztę kremu truskawkowego.

Boki posmarować ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić rozetki wokół tortu. Ułożyć ozdoby. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.

Tort truskawkowy
Tort truskawkowy po ozdobieniu kremem i truflami
Tort truskawkowy
Krem truskawkowy po zmiksowaniu do przełożenia tortu
Tort truskawkowy
Biszkopt po upieczeniu jeszcze w tortownicy
Tort truskawkowy
Tort truskawkowy po nałożeniu drugiej warstwy kremu truskawkowego

Tagi:

tort okazje