Sposób przygotowania:
Tort truskawkowyBiszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysty krem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski i wymieszać. Dodać partiami do utartych żółtek na przemian z pianą z białek. Na koniec wmieszać do ciasta aromat cytrynowy. Ciasto przelać do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni. Po upieczeniu Ciasto wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.
Krem
Zimne mleko wlać do miski miksera. Wsypać proszek kremu do tortów i zmiksować przez 4 minuty na najwyższych obrotach.
Następnie zmiksować z serkiem mascarpone.
Śmietanę schłodzoną wlać do oddzielnej miseczki. Wsypać śmietan-fixy i cukier waniliowy i zmiksować na sztywno.
Ubitą śmietanę dodać do kremu truskawkowego i wymieszać.
Poncz
Z cytryny wycisnąć sok, przelać go do naczynia i wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, Dokładnie wymieszać.
Wierzch i boki tortu
Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć i posmarować 1/3 kremu truskawkowego, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować dżemem, rozsmarować połowę pozostałego kremu truskawkowego i przykryć trzecim biszkoptem. Nasączyć i rozsmarować resztę kremu truskawkowego.
Boki posmarować ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić rozetki wokół tortu. Ułożyć ozdoby. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.