Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Soczysty schab z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab marynowany w przyprawach i pieczony w rękawie jest wspaniały na zimno do kanapek lub na ciepło z sosem do obiadu.

Soczysty schab z piekarnika

Składniki:

Soczysty schab z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Soczysty schab z piekarnika

ETAP 1:

Soczysty schab z piekarnika
Cały kawałek mięsa na 5 minut włożyć do wrzącej wody.

Wodę w garnku zagotować, zdjąć z ognia, włożyć mięso na 5 minut.

ETAP 2:

Soczysty schab z piekarnika
Dokładnie natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Następnie natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Soczysty schab z piekarnika
Przygotowane przyprawy marynaty razem połączyć.

Do miski włożyć wszystkie przygotowane składniki marynaty, wymieszać.

ETAP 4:

Soczysty schab z piekarnika
Przygotowane mieso szczelnie przykryć i marynować przez całą noc.

Mięso obtoczyć w marynacie, ułożyć w naczyniu, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.

ETAP 5:

Soczysty schab z piekarnika

Przed pieczeniem mięso przełożyć do rękawa foliowego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i wstawić na 1 godzinę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

ETAP 6:

Soczysty schab z piekarnika

Po upływie pół godziny przeciąć folię, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby mięso nabrało rumianego koloru.


Tagi:

schab mięso