olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Pudding jaglany z jagodami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Iście wakacyjny i zdrowy deser, bo w wersji na zimno i z sezonowymi owocami. Często go przygotowuję (na zmianę z innymi owocami), bo jest przepyszny!

Pudding jaglany z jagodami i truskawkami

Składniki:

Pudding jaglany z jagodami i truskawkami

 

  • 8 łyżek kaszy jaglanej (ok. 110-120 g),
  • 1/2 laski wanilii,
  • 4 łyżki mleka (wybór dowolny, ale polecam Wam wersję z mlekiem migdałowym),
  • mały, dojrzały banan,
  • po 10 dag truskawek i jagód,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie (niekoniecznie ;)) łyżeczka masła orzechowego,
  • cukier trzcinowy do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Pudding jaglany z jagodami i truskawkami
1. Kaszę należy opłukać dokładnie na sitku. Następnie  wrzucić ją na lekko posolony wrzątek z dodatkiem laski wanilii. Gotować do miękkości (ok. 15-18 minut w zależności od chłonności ziaren) - kasza powinna wchłonąć większość wody, ale jeżeli to konieczne, odsączyć nadmiar wody, który został po ugotowaniu. Laskę wanilii wyjąć i zachować. 2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka i dodać je do kaszy. Banana umyć, obrać i pokroić na kawałki, dodać do kaszy (jeżeli chcemy wzbogacić deser o masło orzechowe, dodać je do masy teraz). Zmiksować na gładką masę stopniowo dodając mleko. 3. Przygotowany pudding rozłożyć do miseczek/pucharków, wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. 4. Truskawki i jagody umyć, osączyć na sicie. Truskawki pokroić na cząstki. Schłodzony pudding posypać obficie owocami i oprószyć cukrem trzcinowym.