gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Pudding z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Coś pysznego i delikatnego

Pudding  z kokosem

Składniki:

Pudding z kokosem

 

  • 1 litr mleka
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 gr cukru
  • 200 g wiórek kokosowych

 

  • Karmel
  • 10 łyżek cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Pudding z kokosem
Cukier waniliowy zagotować z mlekiem, zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Karmel : Na patelnie wsypać cukier i zbrązowić z wodą i cytryną. Nie mieszać łyżką bo wtedy zrobi się twardy, tylko patelnią na małym ogniu aż karmel zbrązowieje. Gotowy karmel wlać do naczynia żaroodpornego , na karmel wlać masę jajeczną wymieszaną z wiórkami kokosowymi . Naczynie wstawić to większego naczynia np na blaszkę wypełnionego wodą. Piec w 180 c. Flan jest gotowy gdy ostrze noża jest suche.

Tagi:

jajko jajka