Sposób przygotowania:
Pudliszkowa - fasolowa
Fasolkę (ja mam suszoną z własnego ogrodu - biała w czerwone plamki) dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy tą wodę i garnek napełniamy świeżą - nastawiamy na gaz. Po 15 minutach od zagotowania się wody dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę, dodajemy również kostkę rosołową, nieco soli i pieprzu. Por kroimy w talarki, a cebulę w ćwierćplasterki, następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po czym dodajemy koncentra Pudliszki i mieszamy. Stopniowo dodajemy wywar z zupy, po czym całosć przelewamy do garnka z gotującymi się warzywami (warzywa powinny być już na wpół miękkie). Nastepnie całość doprawiamy do smaku i gotujemy do czasu az ziemniaki i fasolka będą całkiem miękkie. Gotową zupę podajemy na talerze, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem


