Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Pulchne faworki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W moim domu nie jada się typowego "chrustu", a pulchne faworki. I choć karnawał już się skończył, właśnie na nie podaję przepis :)

Pulchne faworki

Składniki:

Pulchne faworki

 

  • Na około 50 sztuk:
  • 5 szklanek mąki (przesianej przez sito)
  • 5 żółtek
  • 330 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 kostki smalcu (500 g)

Sposób przygotowania:

Pulchne faworki

Mieszanie mąki i śmietany

Pulchne Faworki
Mąka dokładnie wymieszana ze śmietaną, prze dodaniem pozostałych składników

Mąkę wymieszać ze śmietaną.

Przygotowanie ciasta

Pulchne Faworki
Gotowe ciasto potrzebne do przygotowania faworków

Dodać żółtka, rum, sól i proszek do pieczenia. Ręcznie wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Podzielić je na trzy części.

Przygotowanie faworków

Pulchne Faworki
Faworek przed usmażeniem na głębokim tłuszczu

Każdą część ciasta po kolei rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać paski, z pasków prostokąty.

Na środku prostokąta zrobić nacięcie nożem. Przez nacięcie przełożyć dwa górne rogi ciasta.

Smażenie faworków

Pulchne Faworki
Pyszne i pulchne faworki w trakcie smażenia

Smalec roztopić i dobrze rozgrzać. Faworki smażyć na średnim ogniu po około minutę-dwie z każdej strony, do zrumienienia.

Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.