Sposób przygotowania:
Pulchne faworkiMieszanie mąki i śmietany
Mąkę wymieszać ze śmietaną.
Przygotowanie ciasta
Dodać żółtka, rum, sól i proszek do pieczenia. Ręcznie wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Podzielić je na trzy części.
Przygotowanie faworków
Każdą część ciasta po kolei rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać paski, z pasków prostokąty.
Na środku prostokąta zrobić nacięcie nożem. Przez nacięcie przełożyć dwa górne rogi ciasta.
Smażenie faworków
Smalec roztopić i dobrze rozgrzać. Faworki smażyć na średnim ogniu po około minutę-dwie z każdej strony, do zrumienienia.
Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
karolinawkuchni