Sposób przygotowania:
Burger łososiowy teriyaki
Łososia myjemy, pozbawiamy skóry i ości, siekamy na drobniutką kosteczkę, ew. rozdrabniamy za pomocą rozdrabniacza, umieszczamy w miseczce, lekko posypujemy solą i pieprzem.
Dodajemy sos teriyaki i sos sojowy, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek (1/2 pęczka, resztę zostawiamy do sosu), posiekaną papryczkę chili (kawałek).
Formujemy kotlety, które obtaczamy w mące i czarnym sezamie i obsmażany na patelni grillowej po 1 min. na każdą stronę.
Następnie burgery przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 min.
Na koniec pieczenia do piekarnika dokładamy bułeczki.
Paprykę i cebulę kroimy - paprykę w paski, cebulę w piórka, grillujemy na tej samej patelni, na której były grillowane burgery. Rukolę myjemy.
Robimy sos: mieszamy pastę z chili z majonezem w proporcji 1:1, dodajemy posiekany szczypiorek. Bułkę przekrawamy na pól, obie części smarujemy sosem, na spód bułki wykładamy burgera rybnego, a następnie warzywa (grillowane i rukolę, przykrywamy drugą częścią bułki.
Smacznego!
Dodajemy sos teriyaki i sos sojowy, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek (1/2 pęczka, resztę zostawiamy do sosu), posiekaną papryczkę chili (kawałek).
Formujemy kotlety, które obtaczamy w mące i czarnym sezamie i obsmażany na patelni grillowej po 1 min. na każdą stronę.
Następnie burgery przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 min.
Na koniec pieczenia do piekarnika dokładamy bułeczki.
Paprykę i cebulę kroimy - paprykę w paski, cebulę w piórka, grillujemy na tej samej patelni, na której były grillowane burgery. Rukolę myjemy.
Robimy sos: mieszamy pastę z chili z majonezem w proporcji 1:1, dodajemy posiekany szczypiorek. Bułkę przekrawamy na pól, obie części smarujemy sosem, na spód bułki wykładamy burgera rybnego, a następnie warzywa (grillowane i rukolę, przykrywamy drugą częścią bułki.
Smacznego!