BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Pulchne racuchy z jabłkiem i z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, pulchne racuchy z jabłkiem z dodatkiem pysznej żurawiny smakują wybornie i kusząco, Smakują jak dużym tak i małym łasuchom.

Pulchne racuchy z jabłkiem i z żurawiną

Składniki:

Pulchne racuchy z jabłkiem i z żurawiną

 

  • mleko około 1/2 litra
  • jajka 1 - 2 szt,
  • maka około 500 g,
  • cukier 1 -2 łyżki,
  • szczypta soli
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • dżem żurawinowy 1 słoiczek,
  • jabłka 1 -2 szt,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Pulchne racuchy z jabłkiem i z żurawiną
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Składniki na ciasto zmiksować, na koniec dodać jabłka i całość wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Podawać z dżemem żurawinowym.

Tagi:

placki racuchy