Sposób przygotowania:
Racuchy z jabłkiem
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną ciepłego mleka. Po rozpuszczeniu drożdży w mleku dodajemy mąkę i tyle mleka, aby ciasto miało gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dobrze jest do tego użyć drewniej łyżki. Ciasto uklepujemy tak, aby powstawały pęcherzyki powietrza i ciasto „pracowało”. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
W tym czasie jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przygotowujemy szklankę z ciepłą wodą do maczania w niej łyżki, którą nabieramy partiami ciasto. Patelnię wylewamy olejem, rozgrzewamy, maczamy łyżkę w ciepłej wodzie i nakładamy partiami ciasto na patelnię, na wierzch układając po plasterku jabłka na każdego racuszka. Smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu racuchów, posypujemy je cukrem pudrem.
W tym czasie jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przygotowujemy szklankę z ciepłą wodą do maczania w niej łyżki, którą nabieramy partiami ciasto. Patelnię wylewamy olejem, rozgrzewamy, maczamy łyżkę w ciepłej wodzie i nakładamy partiami ciasto na patelnię, na wierzch układając po plasterku jabłka na każdego racuszka. Smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu racuchów, posypujemy je cukrem pudrem.