pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Racuchy z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne racuchy z jabłkiem

Racuchy z jabłkiem

Składniki:

Racuchy z jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkiem
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną ciepłego mleka. Po rozpuszczeniu drożdży w mleku dodajemy mąkę i tyle mleka, aby ciasto miało gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dobrze jest do tego użyć drewniej łyżki. Ciasto uklepujemy tak, aby powstawały pęcherzyki powietrza i ciasto „pracowało”. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
W tym czasie jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przygotowujemy szklankę z ciepłą wodą do maczania w niej łyżki, którą nabieramy partiami ciasto. Patelnię wylewamy olejem, rozgrzewamy, maczamy łyżkę w ciepłej wodzie i nakładamy partiami ciasto na patelnię, na wierzch układając po plasterku jabłka na każdego racuszka. Smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu racuchów, posypujemy je cukrem pudrem.