migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pulpeciki to bardzo szybkie i proste danie. Mięsne kuleczki można przygotować w różnych sosach a potem podać z różnymi dodatkami. Tym razem polecam pulpeciki w sosie z dodatkiem serków topionych.

Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g serka topionego ( u mnie emmentaler)
  • 2 łyżki mąki
  • ok 500 ml wody lub bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych
Pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Dodać kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Serki topione pokroić na małe kawałki i odstawić.

Do garnka wlać wodę i dodać posiekany szczypiorek, zagotować. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki z mięsnej masy i wrzucać na wrzątek.

Gdy kuleczki zmienią kolor dodać pokrojone serki topione. Wszystko razem gotować aż serki się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając. Gdy serki już będa całkowicie rozpuszczone gotowy sosik zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody.

Gotowe pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur oraz ogóreczki konserwowe. 
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych
Pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Dodać kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę.
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych
Serki topione pokroić na małe kawałki i odstawić.
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych
Do garnka wlać wodę i dodać posiekany szczypiorek, zagotować. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych
Gdy kuleczki zmienią kolor dodać pokrojone serki topione. Wszystko razem gotować aż serki się rozpuszczą