Sposób przygotowania:
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Filet z kurczaka oczyszczamy,myjemy i osuszamy ,następnie mielimy w maszynce razem z namoczoną bułką.Do mięsa wbijamy jajko ,przyprawiamy solą i pieprzem,dokładnie wyrabiamy,jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej.Następnie formujemy pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim pulpeciki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Razem z pulpetami przekładamy do garnka,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.Do miękkich pulpetów dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią i ziołami prowansalskimi,dokładnie wymieszamy.Podajemy gorące z ugotowanym ryżem lub makaronem.