Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pulpeciki drobiowe na marchewce z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prosty z zarazem bardzo smaczny pomysł na obiad.Ja dodatkowo podałam z ugotowanym na sypko ryżem.Moim córkom bardzo smakował.

Pulpeciki drobiowe na marchewce z groszkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpeciki drobiowe na marchewce z groszkiem

 

  • Pulpeciki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • Warzywa:
  • 1 kilogram marchewki
  • 1 szklanka groszku zielonego (świeżego,mrożonego lub z puszki )
  • sól,pieprz
  • cukier
  • 3-4 łyżki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulpeciki drobiowe na marchewce z groszkiem
Pulpeciki: Mięso oczyszczamy,myjemy i osuszamy,następnie mielimy w maszynce.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy bułkę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,następnie formujemy małe ,okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy pulpeciki do miękkości i zrumienienia. Warzywa: Marchewki obieramy,myjemy i kroimy w słupki,następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,odcedzamy. Do marchewki dajemy masło,groszek i chwilę przesmażamy,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem. Na talerze nakładamy porcje marchewki z groszkiem,pulpeciki i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Z przepisu wyszło mi 12 pulpecików. 
Pulpeciki drobiowe na marchewce z groszkiem
Smażenie na patelni pulpecików,aż będą miękkie.