Sposób przygotowania:
Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtko jajka , odrobinę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto.
Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pulpety:
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, żółtko, drobno posiekaną cebulę , sól pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać ciepłą wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut.
Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać do mięsa.
Dusić ok 15 minut. Wszystko podawać z mizerią z zielonego ogórka.
Smacznego
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtko jajka , odrobinę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto.
Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pulpety:
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, żółtko, drobno posiekaną cebulę , sól pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać ciepłą wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut.
Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać do mięsa.
Dusić ok 15 minut. Wszystko podawać z mizerią z zielonego ogórka.
Smacznego