agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tak naprawdę to danie to robię średnio trzy razy w tygodniu, bo córa jedyne co ostatnio jada to kluski śląskie.

Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi

Składniki:

Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi

kluski

pilpety

  • mięso mielone drobiowe 400 g
  • bułka 1/2 szt
  • mleko do namoczenia bułki
  • cebula 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • sól pieprz do smaku
  • natka pietruszki posiekana 3-4 łyżki
  • śmietana do gotowania 200 ml
  • czosnek 1 ząbek

Sposób przygotowania:

Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi
Kluski śląskie:

Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtko jajka , odrobinę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto.

Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pulpety:

Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, żółtko, drobno posiekaną cebulę , sól pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać ciepłą wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut.

Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać do mięsa.

Dusić ok 15 minut. Wszystko podawać z mizerią z zielonego ogórka.

Smacznego