renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pulpeciki indycze w sosie porowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pulpeciki indycze w sosie porowym to taki pomysł na mięso mielone, żeby nie było ciągle smażone. Polecam!!!

Pulpeciki indycze w sosie porowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpeciki indycze w sosie porowym

 

  • Pulpety:
  • 500 g mielonego uda z indyka
  • 1 bułeczka kajzerka
  • 1 jajko
  • natka pietruszki do smaku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki słodkiej

 

  • SIos:
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 50 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpeciki indycze w sosie porowym

Etap 1

Pulpeciki indycze w sosie porowym
Na początek przygotować mięso na pulpeciki.

Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami.

Etap 2

Pulpeciki indycze w sosie porowym
Na maśle rozgrzanym na patelni poddusić pora.

W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i poddusić pokrojonego pora.

Etap 3

Pulpeciki indycze w sosie porowym
Pod koniec przygotowywania sosu doprawić go przyprawami.

Po ok. 5 minutach pora podlać bulionem, pogotować ok. 4-5 minut, dolać śmietankę i dodać ser, wymieszać z przyprawami.

Etap 4

Pulpeciki indycze w sosie porowym
Uformować z mięsa pulpeciki i ułożyć je w brytfannie, w której będą zapiekane.

W brytfannie ułożyć pulpeciki.

Etap 5

Pulpeciki indycze w sosie porowym
Pulpeciki zalać sosem porowym i zapiekać w 180 stopniach.

Następnie mięso zalać przygotowanym sosem i zapiec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.