Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pachnące orientalnymi przyprawami delikatne pulpeciki podkreślone sosem pomidorowo-kokosowym mogą być nie tylko pysznym obiadem ale i fajną przekąską na przyjęciu, goście i domownicy będą zachwyceni ich aromatem i smakiem - polecam ; )

Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym

 

  • Pulpeciki:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Skórka otarta z 1 limonki
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cuminu
  • ½ łyżeczki garam masala
  • Kieliszek wody
  • Sól, pieprz
  • Sos pomidorowo-kokosowy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 plasterki imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ -1 łyżeczki cuminu
  • ½-1 łyżeczki garam masala
  • Sok z ½ limonki
  • Cukier brązowy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekany drobno czosnek, papryczkę chilli i stary na tarce imbir i skórkę z limonki. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i przekładamy masę do mięsa, wbijamy jajko, wlewamy trochę wody i starannie wyrabiamy mięso – tak aby składniki dobrze się połączyły. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy raz jeszcze. Czasami zdarza mi się, że muszę jeszcze raz dosypać wszystkich przypraw bo nie są one wyczuwalne ( a w tych pulpecikach powinny być ), więc jeśli są mało wyraziste dodajemy soli, pieprzu, cuminu i garam masala.

Lekko wilgotnymi rękami z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki. Każdy przed obsmażeniem lekko oprószamy mąką i obsmażamy na patelni partiami na złoty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

Sos: cebule kroimy w drobna kostkę, przesmażamy ją na patelni razem z posiekanym czosnkiem , papryczką chilli i pokrojonym w paski imbirem – smażymy 1 minutę, dodajemy przyprawy i smażymy kolejną. Do przesmażonym przypraw dodajemy obsmażone pulpeciki zalewamy wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i dusimy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 15 -30 minut . Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, brązowym cukrem, solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną kolendrę i serwujemy gorący z ryżem jaśminowym.