Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie pomidorowo-kokosowym
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekany drobno czosnek, papryczkę chilli i stary na tarce imbir i skórkę z limonki. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i przekładamy masę do mięsa, wbijamy jajko, wlewamy trochę wody i starannie wyrabiamy mięso – tak aby składniki dobrze się połączyły. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy raz jeszcze. Czasami zdarza mi się, że muszę jeszcze raz dosypać wszystkich przypraw bo nie są one wyczuwalne ( a w tych pulpecikach powinny być ), więc jeśli są mało wyraziste dodajemy soli, pieprzu, cuminu i garam masala.
Lekko wilgotnymi rękami z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki. Każdy przed obsmażeniem lekko oprószamy mąką i obsmażamy na patelni partiami na złoty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
Sos: cebule kroimy w drobna kostkę, przesmażamy ją na patelni razem z posiekanym czosnkiem , papryczką chilli i pokrojonym w paski imbirem – smażymy 1 minutę, dodajemy przyprawy i smażymy kolejną. Do przesmażonym przypraw dodajemy obsmażone pulpeciki zalewamy wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i dusimy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 15 -30 minut . Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, brązowym cukrem, solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną kolendrę i serwujemy gorący z ryżem jaśminowym.
Lekko wilgotnymi rękami z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki. Każdy przed obsmażeniem lekko oprószamy mąką i obsmażamy na patelni partiami na złoty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
Sos: cebule kroimy w drobna kostkę, przesmażamy ją na patelni razem z posiekanym czosnkiem , papryczką chilli i pokrojonym w paski imbirem – smażymy 1 minutę, dodajemy przyprawy i smażymy kolejną. Do przesmażonym przypraw dodajemy obsmażone pulpeciki zalewamy wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i dusimy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 15 -30 minut . Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, brązowym cukrem, solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną kolendrę i serwujemy gorący z ryżem jaśminowym.