BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pulpeciki w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpeciki w sosie pomidorowym to danie łatwe, szybkie, a za razem bardzo smaczne. Takie pulpeciki często było gotowane w moim rodzinnym domu zresztą ja sama bardzo często je gotuje i to z różnymi sosami.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowym

 

  • mięso mielone 500 g,
  • czosnek 2 ząbki,
  • cebula 1 szt,
  • jajko 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki,
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
  • bułka tarta (w zależności od konsystencji masy mięsnej),
  • woda około 1,5 litra,
  • kostka rosołowa ,
  • koncentrat pomidorowy ( w zależności od potrzeby),
  • śmietana 50 ml,
  • mąka 2 - 3 łyżki,
  • woda 1/4 szkl,
  • do panierowania ;
  • mąka wymieszana z bułką tartą,

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowym
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać lekko podsmażoną cebulę razem z przeciśnięty czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.  Gdyby ciasto było za luźne dodać bułki tartej. Wyrobić ciasto na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące z niewielką ilością bułki tartej.

W garnku zagotować wodę dodać kostkę rosołową.

Pulpeciki włożyć do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu około 20 - 30 minut. Po tym czasie pulpety wyjąc, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy.

Sos zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, a następnie śmietaną zmieszaną z niewielką ilością gorącego bulionu.

Do sosu włożyć wcześniej wyjęte pulpety i chwile pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy z ubitymi ziemniakami.