Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać lekko podsmażoną cebulę razem z przeciśnięty czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Gdyby ciasto było za luźne dodać bułki tartej. Wyrobić ciasto na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące z niewielką ilością bułki tartej.
W garnku zagotować wodę dodać kostkę rosołową.
Pulpeciki włożyć do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu około 20 - 30 minut. Po tym czasie pulpety wyjąc, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy.
Sos zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, a następnie śmietaną zmieszaną z niewielką ilością gorącego bulionu.
Do sosu włożyć wcześniej wyjęte pulpety i chwile pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy z ubitymi ziemniakami.
W garnku zagotować wodę dodać kostkę rosołową.
Pulpeciki włożyć do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu około 20 - 30 minut. Po tym czasie pulpety wyjąc, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy.
Sos zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, a następnie śmietaną zmieszaną z niewielką ilością gorącego bulionu.
Do sosu włożyć wcześniej wyjęte pulpety i chwile pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy z ubitymi ziemniakami.
gusia1000