Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrąg tęczowy to bardzo zdrowa i wartościowa ryba. Dziś proponuję pstrągi w wersji faszerowanej soczewicą i natką pietruszki.

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką

Składniki:

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką

 

  • 4 pstrągi tęczowe
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 8 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką

ETAP 1:

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką
Soczewicę namaczamy w wodzie, a następnie gotujemy 10 minut

Soczewicę zalewamy wodą i namaczamy. Następnie soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

ETAP 2:

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką
Pstrągi faszerujemy natką pietruszki (1/2 pęczka na 1 rybę)...

W międzyczasie myjemy pstrągi. Ryby pozbawiamy łusek i ości. Pstrągi układamy na folii aluminiowej -każdą rybę osobno.

Czosnek siekamy.

Pstrągi nacieramy z zewnątrz i w środku solą, pieprzem i czosnkiem.

Natkę myjemy i osuszamy. Do środka każdego pstrąga wkładamy pół pęczka natki...

ETAP 3:

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką
oraz porcją ugotowanej soczewicy czerwonej

oraz porcję soczewicy.

ETAP 4:

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką
Pstrągi obkładamy kawałkami masła, owijamy folią

Na wierzchu każdego pstrąga układamy kawałki masła.

ETAP 5:

Pstrągi faszerowane soczewicą i natką
Pstrągi pieczemy w temp.1

Ryby owijamy folią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 30 minut.