eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Potrawa jednogarnkowa Eli zapieczona w dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam warzywną potrawę przygotowaną w jednym ganku. Później zapiekłam ją w podpieczonej dyni.

Potrawa jednogarnkowa Eli zapieczona w dyni

Składniki:

Potrawa jednogarnkowa Eli zapieczona w dyni

dynia

warzywa

dodatki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Potrawa jednogarnkowa Eli zapieczona w dyni

przygotowanie dyni

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni
Nacięty w kostkę miąższ dyni wyjąć łyżką.

Dynię piżmową przekroić wzdłuż na pół. Z dyni wyjąć pestki. Miąższ naciąć w kostkę i wyjąć łyżką.

przygotowanie dyni cd

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni
zapiec dynie posmarowane olejem i oprószone solą i pieprzem.

Z dyni hokkaido wyjąć pestki.Obydwie dynie posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.

Dynie ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C - góra - dół. zapiekać dynię 30 minut.

przygotowanie składników

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni
Cukinię, paprykę i miąższ dyni pokroić w kostkę.

Paprykę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć z papryki szypułkę i nasiona.

Cukinię opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem Z cukinii odciąć końcówki. Pokroić w kostkę paprykę, cukinię i miąższ dyni.

przygotowanie składników cd

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni
Przygotować odmrożony szpinak, potarty ser, cebulę, czosnek i boczek.

Szpinak odmrozić. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie potrawy

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek i usmażyć. Łyżką cedzakową wyjąć boczek na miseczkę. Na tłuszczu z boczku usmażyć cebulę i czosnek. Do cebuli z czosnkiem dodać szpinak, gałkę muszkatołową i usmażyć.

przygotowanie potrawy cd

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni

Do szpinaku dodać paprykę, cukinię, dynię i chwilę smażyć razem.

przygotowanie potrawy cd

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni

Do przesmażonych warzyw dodać odłożony boczek. Całość doprawić do smaku przyprawą do mięs, pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

zapiekanie

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni

Gotowe warzywa przełożyć do podpieczonych dyń.

zapiekanie cd

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni

Wierzch potrawy posypać tartym serem i ułożyć na blaszce.

zapiekanie cd

Potrawa jedno garnkowa Eli zapieczona w dyni

Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego 190 stopni C ( góra - dół ) i zapiekać około 30 minut aż ser się zrumieni.

Smacznego!