Sposób przygotowania:
Potrawa jednogarnkowa Eli zapieczona w dyniprzygotowanie dyni
Dynię piżmową przekroić wzdłuż na pół. Z dyni wyjąć pestki. Miąższ naciąć w kostkę i wyjąć łyżką.
przygotowanie dyni cd
Z dyni hokkaido wyjąć pestki.Obydwie dynie posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.
Dynie ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C - góra - dół. zapiekać dynię 30 minut.
przygotowanie składników
Paprykę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć z papryki szypułkę i nasiona.
Cukinię opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem Z cukinii odciąć końcówki. Pokroić w kostkę paprykę, cukinię i miąższ dyni.
przygotowanie składników cd
Szpinak odmrozić. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie potrawy
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek i usmażyć. Łyżką cedzakową wyjąć boczek na miseczkę. Na tłuszczu z boczku usmażyć cebulę i czosnek. Do cebuli z czosnkiem dodać szpinak, gałkę muszkatołową i usmażyć.
przygotowanie potrawy cd
Do szpinaku dodać paprykę, cukinię, dynię i chwilę smażyć razem.
przygotowanie potrawy cd
Do przesmażonych warzyw dodać odłożony boczek. Całość doprawić do smaku przyprawą do mięs, pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
zapiekanie
Gotowe warzywa przełożyć do podpieczonych dyń.
zapiekanie cd
Wierzch potrawy posypać tartym serem i ułożyć na blaszce.
zapiekanie cd
Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego 190 stopni C ( góra - dół ) i zapiekać około 30 minut aż ser się zrumieni.
Smacznego!