katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pulpeciki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny dodatek do obiadu. Pulpeciki w sosie z pieczarkami z dodatkiem marchewki, śmietany i natki pietruszki.

Pulpeciki w sosie

Składniki:

Pulpeciki w sosie

 

  • masa na klopsiki

 

 

  • na sos

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie
Do mięsa mielonego dodajemy namoczony i odciśnięty chleb.Cebulę drobno kroimy i razem z tartą bułką dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko.

Całość dość mocno doprawiamy do smaku.Marchew obrać i pokroić np w słupki. Zalać wodą ok1 litra i postawić do gotowania. Pieczarki obieramy ,kroimy i przesmażamy na maśle.Dodajemy też pokrojoną cebulą.Wszystko razem przesmażamy i dodajemy do marchwi.

Całość solimy. Z przygotowanej masy mięsnej robimy pulpeciki, obtaczamy je w mące i wrzucamy do gotującej się marchwi na ok5 min. Natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do sosu który można troszkę zagęścić mąką.Dodajemy śmietanę.

Sos można doprawić kostką rosołową.