WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1602]

Pulpeciki na jeden kęs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpeciki na jeden kęs to propozycja najbardziej skierowana do dzieci nawet tych najmłodszych. Dzięki małym pulpecikom mają łatwiej z ich zjedzeniem. Sos jest delikatny i zdrowy.

Pulpeciki na jeden kęs Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpeciki na jeden kęs

 

  • ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab)
  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki kaszy mannej
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
  • koncentrat pomidorowy
  • włoszczyzna (ok. 3marchewki, kawałek selera, mała pietruszka, kawałek pora)
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

Pulpeciki na jeden kęs

ETAP 1:

Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. zalać wodą, aby je pokryła.
Wrzucić listek laurowy i zagotować Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Podgotować parę minut a następnie wyjąć listek laurowy i wywar zblendować na sos.

Mięso zmielić. Dodać do niego kaszę, jajko oraz pół łyżeczki papryki, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy odrywać małe porcje i formować z nich małe pulpeciki.

Pulpeciki obtaczać w mące. Sos zagotować i wrzucić do niego pulpeciki. Gotować kilkanaście minut. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Pulpeciki na jeden kęs
Pulpeciki w sosie pomidorowo - warzywnym podczas gotowania w garnku
Pulpeciki na jeden kęs
Ulepione pulpeciki przed włożeniem do sosu