Sposób przygotowania:
Pulpeciki na jeden kęsETAP 1:
Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. zalać wodą, aby je pokryła.
Wrzucić listek laurowy i zagotować Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Podgotować parę minut a następnie wyjąć listek laurowy i wywar zblendować na sos.
Mięso zmielić. Dodać do niego kaszę, jajko oraz pół łyżeczki papryki, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy odrywać małe porcje i formować z nich małe pulpeciki.
Pulpeciki obtaczać w mące. Sos zagotować i wrzucić do niego pulpeciki. Gotować kilkanaście minut. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.