Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Słodko-kwaśny sos przygotowuje się błyskawicznie więc jak spróbujecie raz zrobić go w domu, na zawsze pożegnacie gotowce ze słoika, to co ktoś chętny na pulpecika?

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym

 

  • Pulpeciki:
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • Sos słodko-kwaśny
  • 1 szklanka mieszanki chińskiej mrożonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki keczupu
  • Sok z ½ limonki
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ ananasa z puszki plus cała woda
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym
Mięso przekładamy do miski, dodajemy, szczypiorek, bułkę tartą, mleko, wbijamy jajko i wyrabiamy mięso ręką na jednolitą masę. Wyrobione mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy zgrane pulpeciki.

Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i obsmażamy na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Zarumienione pulpeciki przekładamy na tarze wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnie wrzucamy mieszankę chińską i posiekany czosnek i smażymy 5 minut.

Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy keczup, sok z ananasa, ocet balsamiczny, sok z limonki i miód – mieszamy zagotowujemy i od razu przykręcamy.

Do sosu przekładamy nasze pulpeciki i dusimy je pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie sos odkrywamy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i gotujemy kolejne 5 minut, aby sos lekko odparował. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pulpeciki serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, posypane posiekanym szczypiorkiem, smacznego ; )