kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bigos ze smażonymi pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bigos. Moja wersja jest trochę inna, zamiast wędliny dodałam smażone pulpeciki ale również bardo smaczna.

Bigos ze smażonymi pulpecikami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos ze smażonymi pulpecikami

Na bigos :

  • 60 dag białej kapusty
  • 5 szklanek wody
  • 3 średnie marchewki
  • 3 duże pieczarki
  • 1/2 średniej białej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 łyżka kethupu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano

Na pulpeciki :

  • 25 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej do smażenia

Dekoracja :

  • 1/2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bigos ze smażonymi pulpecikami
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Kapustę kroimy na drobno. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy razem z kapustą do gotującej się wody. 

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miski i formujemy pulpeciki. Jeśli masa jest za mało kleista dolewamy wodę lub dodajemy bułkę tartą. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju. 

Pieczarki czyścimy i kroimy na małe kawałki. Białą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i przesmażamy razem z pieczarkami na rozgrzanym oleju, dodajemy do garnka. Gdy bigos będzie prawie ugotowany, dodajemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dodajemy pozostałe składniki , gotujemy razem przez chwilę. Bigos przekładamy na talerz, układamy pulpeciki. Dekorujemy zieloną pietruszką.
Bigos ze smażonymi pulpecikami
Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka.
Bigos ze smażonymi pulpecikami
Obrane marchewki myjemy i ścieramy na tarce.
Bigos ze smażonymi pulpecikami
Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Bigos ze smażonymi pulpecikami
Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miski.

Tagi:

bigos danie