Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pulpeciki w delikatnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne klopsiki w sosie marchewkowo-dymkowym

Pulpeciki w delikatnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w delikatnym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w delikatnym sosie
Mięso wyrobić dobrze z jajkiem i bułką tartą, dodać przyprawy (ok łyżeczki). Wymieszać. Formować małe pulpeciki i rzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować ok. 15 minut. W tym czasie obrać marchew, zetrzeć na tarce. Dymkę oczyścić, posiekać i wraz z marchewką podsmażyć na maśle. Dodać chochlę wody z gotowania pulpetów i dusić aż marchewka zmięknie. W pół szklanki wody rozrobić mąkę, wlać do warzyw, dodać 2-3 chochle wody z pulpetów i dusić do zgęstnienia. Dodać śmietanę, zamieszać, zagotować, włożyć pulpeciki i chwilę razem podusić. Podawać z surówką oraz ziemniakami lub kluskami
Pulpeciki w delikatnym sosie
Mięso wyrobić dobrze z jajkiem i bułką tartą dodać przyprawy (ok łyżeczki) Wymieszać
Pulpeciki w delikatnym sosie
Formować małe pulpeciki i rzucać na lekko osolony wrzątek Gotować ok 15 minut
Pulpeciki w delikatnym sosie
W tym czasie obrać marchew zetrzeć na tarce Dymkę oczyścić posiekać i wraz z marchewką podsmażyć na maśle Dodać chochlę wody z gotowania pulpetów i dusić aż marchewka zmięknie
Pulpeciki w delikatnym sosie
W pół szklanki wody rozrobić mąkę wlać do warzyw dodać 2-3 chochle wody z pulpetów i dusić do zgęstnienia Dodać śmietanę zamieszać zagotować włożyć pulpeciki i chwilę razem podusić