jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Gofry ziemnaczane z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam gofry na słono z ziemniaków podobne ciasto jak na placki ziemniaczane. Podałam z sosem pieczarkowym, były pyszne.

Gofry ziemnaczane z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry ziemnaczane z pieczarkami

ciasto:

  • ziemniaki 300 g
  • mąka 18 0 g
  • jajko 1 szt.
  • masło roztopione 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypiorek 1 pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko około 1 szklanki

sos:

  • pieczarki 400 g
  • tłuszcz do smażenia 2 łyżki
  • cebulka mała 1 szt.
  • bulion 200ml
  • śmietana 3 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gofry ziemnaczane z pieczarkami
Ziemniaki obrać i opłukać, następnie zetrzeć na grubszej tarce. Szczypiorek opłukać i osuszony pokroić drobno.

Starte ziemniaki włożyć do miski lub rondelka, dodać szczypiorek, mąkę,jajko, sól do smaku i proszek do pieczenia. Wlać mleko i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Rozgrzać gofrownicę wysmarowaną masłem i nakładać ciasto, piec na złocisty kolor.

Gotowe gofry ziemniaczane podawać z sosem pieczarkowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczarki opłukać, obrać i pokroić, smażyć z cebulką na tłuszczu. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.

Smacznego
Gofry ziemnaczane  z pieczarkami
Ziemniaki obrać i opłukać, zetrzeć na tarce grubszej
Gofry ziemnaczane  z pieczarkami
Przełożyć do rondelka starte ziemniaki i dołożyć resztę składników
Gofry ziemnaczane  z pieczarkami
Wymieszane ciasto nakładać do wysmarowanej formy gofrownicy
Gofry ziemnaczane  z pieczarkami
Przygotowany sos pieczarkowy wyłożyć na upieczone gofry ziemniaczane i podawać na ciepło