Sposób przygotowania:
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodać jajko, przestudzoną cebulkę, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wyrobić.Z przygotowanej masy mięsnej formować malutkie pulpeciki. Wodę zagotować z połową kostki mięsnej i do gotującej wrzucić przygotowane małe pulpeciki. Gotować aż wszystkie wypłyną na wierzch. Ugotowane pulpeciki wyjąć z wywaru, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Mąkę rozmieszać w 1/4 szkl zimnej wody tak aby nie było grudek i wlać do sosu, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Sos doprawić ostrą papryką, pieprzem oraz solą do smaku, a na koniec wsypać suszoną bazylię. Do gotowego sosu wrzucić wcześniej ugotowane małe pulpeciki i całość jeszcze gotować na małym ogniu 10 min. Gotowe pulpeciki z sosem podawać np. z kaszą gryczaną.