VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pulpeciki z indyka w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad!

Pulpeciki z indyka w sosie serowym

Składniki:

Pulpeciki z indyka w sosie serowym

 

  • 500 ml bulionu drobiowego

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka w sosie serowym
Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Do miski przekładamy mięso, jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki

i posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy na gładką masę.

Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do osobnej miseczki odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa.

Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki.