Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Kotlety mielone z indyka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety mielone w wersji delikatniejszej i lżejszej bo z mięsa indyka, a do tego z dodatkiem pieczarek.

Kotlety mielone z indyka z pieczarkami

Składniki:

Kotlety mielone z indyka z pieczarkami

Kotlety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Panierka

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z indyka z pieczarkami

ETAP 1:

Kotlety mielone z indyka z pieczarkami
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrabiać masę dłońmi

Cebulę oraz pieczarki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Smażyć, aż cała woda z pieczarek wyparuje.

Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić do spęcznienia.

W misce wymieszać mięso mielone z jajkami, siemieniem lnianym, spęczniałą bułką tartą oraz pieczarkami z cebulą. Przyprawić pieprzem , solą i majerankiem. Całość dobrze wymieszać dłońmi.

ETAP 2:

Kotlety mielone z indyka z pieczarkami
Z masy formować kotlety i obtaczać w jajku oraz bułce tartej

W jednej misce rozbełtać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą.

Z otrzymanej masy formować kotlety i obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

ETAP 3:

Kotlety mielone z indyka z pieczarkami
Kotlety mielone z indyka z dodatkiem pieczarek to idealny pomysł na niedzielny obiad

Kotlety smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron za złoty kolor.

Podawać z ulubionymi dodatkami.