Sposób przygotowania:
Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie
Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru.
Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru.
Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.