VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z dodatkiem czerwonej cebuli oraz pora. Kropką na ,,i” jest sos pomidorowy. Danie jest bardzo syte a zarazem lekkie.

Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie

Składniki:

Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie

 

  • 600 g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 2 jajka
  • 1 por (biała część)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
  • Sól
  • Pieprz
  • 190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie
Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą.

Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki.

Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru.

Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał.

Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.