2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pulpeciki w sosie koperkowym 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pulpeciki w sosie koperkowym to alternatywa zwykłych kotletów mielonych są o wiele delikatniejsze dla osób na diecie i dzieciaków

Pulpeciki w sosie koperkowym 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie koperkowym 3

 

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 łyzka bułki tartej
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sol pieprz do smaku
  • Mąka pszenna do panierowania
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżeczki Kucharka
  • 3 czubate łyżki koperku mrożonego lub świeżego posiekanego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie koperkowym 3
Mięso mielimy własnoręcznie,bułkę czerstwą moczymy w wodzie odciskamy dobrze,i też mielimy w maszynce łącznie z obraną cebulką i czosnkiem.Do mięsa dodajemy bułkę tartą,wbijamy jajka przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mięso dokładnie wyrabiamy ręką ,formujemy kulki obtaczamy w mące pszennej ,kładziemy na rozgrzany olej smażymy . W rondelku wlewamy 1,5 litra wody dodajemy kucharek doprowadzamy do wrzenia ,obsmażone pulpeciki wkładamy do rondelka na wrzącą wodę i gotujemy 15 minut ,po upływie tego czasu wrzucamy koperek robimy zawiesinę z mąki pszennej i zagęszczamy .Gotujemy 2-3 minuty odstawiamy z ognia na koniec doprawiamy śmietaną rozmieszaną w 4 łyżkach sosu. Ze śmietaną nie gotujemy. podajemy z sypką kaszą jęczmienną lub gryczaną i dowolną surówką .
Pulpeciki w sosie koperkowym 3
Mięso mielimy własnoręcznie wbijamy jajka wyrabiamy
Pulpeciki w sosie koperkowym 3
formujemy kulki z mięsa obtaczamy w mące
Pulpeciki w sosie koperkowym 3
Gotowe podsmażamy na oleju aby mięso się nie rozsypywało
Pulpeciki w sosie koperkowym 3
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek

Tagi:

jajko tarta jajka