Sposób przygotowania:
Pulpeciki z ciecierzycy po włoskuPrzygotowanie pulpecików
Ciecierzycę zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Pora pokroić w kostkę i umyć na sitku.
ETAP 2:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z suszonych pomidorów. Gdy się zeszkli dodać pora, pokrojony czosnek i pietruszkę, podsmażać jeszcze 3 minuty i dodać do ciecierzycy.
ETAP 3:
Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać do reszty razem z parmezanem. Wsypać zioła, przyprawy i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać do masy dwa jajka, dobrze wymieszać i ulepić pulpeciki.
ETAP 4:
Smażyć je krótko na rozgrzanej patelni z oliwą z suszonych pomidorów jedynie po to, aby się zarumieniły i przekładać do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut w 175 stopniach C.
Przygotowanie sosu
W tym czasie przygotować sos pieczarkowy. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i zaczekać, aż się podduszą i wypuszczą soki. Dolać na patelnię pół szklanki wody, mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do pieczarek uważając, aby się nie zważyła. Dodać pokrojoną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i podawać z pulpecikami.
Magdalena88
kar.mal
Zachęcam są przepyszne i naprawdę pięknie pachną, Na pewno będę je częściej przyrządzać kombinując ze składnikami :)
Marika-
kar.mal
To prawda, ciecierzyca ma ogromne możliwości, można przyrządzić ją na wiele pysznych sposobów, a do tego jest niesamowicie smaczna, delikatna i sycąca :)
karola25
Stenka
kar.mal
W pełni się zgadzam! Ma w sobie ogrom niewykorzystywanego potencjału :)