SUPERPRZEPIS

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku

  • 7
  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pulpeciki z ciecierzycy po włosku Więcej zdjęć (2)

Pulpeciki z suszonymi pomidorami i dużą ilością przypraw pięknie pachną, są lekkie i bardzo zdrowe, dodatkowo por nadaje im delikatnej słodyczy.

Składniki:

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku

Na pulpety

Na sos

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku

Przygotowanie pulpecików

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku
Ciecierzyca szybko zapycha blender dlatego dobrze jest użyć maszynki do mielenia mięsa.

Ciecierzycę zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Pora pokroić w kostkę i umyć na sitku.

ETAP 2:

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z suszonych pomidorów. Gdy się zeszkli dodać pora, pokrojony czosnek i pietruszkę, podsmażać jeszcze 3 minuty i dodać do ciecierzycy.

ETAP 3:

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku
Jajka powinny być małe, jeżeli mamy duże to jedno powinno wystarczyć.

Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać do reszty razem z parmezanem. Wsypać zioła, przyprawy i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać do masy dwa jajka, dobrze wymieszać i ulepić pulpeciki.

ETAP 4:

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku
Pulpeciki usmażone na oleju z suszonych pomidorów

Smażyć je krótko na rozgrzanej patelni z oliwą z suszonych pomidorów jedynie po to, aby się zarumieniły i przekładać do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut w 175 stopniach C.

Przygotowanie sosu

Pulpeciki z ciecierzycy po włosku
Sos pieczarkowy doprawiamy delikatnie jedynie solą i pieprzem.

W tym czasie przygotować sos pieczarkowy. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i zaczekać, aż się podduszą i wypuszczą soki. Dolać na patelnię pół szklanki wody, mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do pieczarek uważając, aby się nie zważyła. Dodać pokrojoną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i podawać z pulpecikami.