Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Pulpeciki z risotta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli podobnie jak ja zrobiłaś zbyt dużo risotto do obiadu, zrób z niego kolację lub obiad na następny dzień :)

Pulpeciki z risotta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpeciki z risotta

 

  • ok. 200g przygotowanego risotta (moje było z grzybkiem i gruszką)
  • spora garść słonecznika
  • 2-3 marchewki
  • opcjonalnie nać pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta (najlepsza własnej produkcji)
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z risotta
Włóż risotto do dużej miski. Na małej patelni zrumień słonecznik (może to być coś innego nasiona dyni, orzeszki ziemne lub piniowe). Słonecznik wrzuć do miski. Ugotuj marchewki (lub wykorzystaj z rosołu czy bulionu). Marchewki pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski. Do miski wsyp również trochę bułki tartej. Zagnieć wszystko razem i uformuj zgrabne kuleczki.
Obtocz w bułce i smaż w głębokim oleju, lub frytkownicy Actifry. Do takich kotlecikó można dodać mięso mielone, lub drobno pokrojoną i podsmażoną kiełbaskę. Dodaj posiekaną natkę lub tylko udekoruj przed podaniem. Podawaj z jakąś pyszną zieloną sałatką. Ja szczerze powiedziawszy zjadłam je po prostu na śniadanie z ketchupem (niestety nie własnej roboty bo zjadłam już wcześniej).
Lubię takie przepisy, które pozwalają mi wykorzystać to, co mam w lodówce :)
Pulpeciki z risotta
Ugniatam zgrabne kuleczki, obtaczając w bułce tartej
Pulpeciki z risotta
Następnie rumienię pulpeciki na patelni, w głębokim oleju

Tagi:

tarta risotto