slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pulpeciki z szynki w jasnym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa mielonego z szynki. Gotowane pulpeciki przygotowałam w domowym, jasnym sosie . Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i surówki. Polecam na lekkie i pyszne danie obiadowe.

Pulpeciki z szynki w jasnym sosie

Składniki:

Pulpeciki z szynki w jasnym sosie

 

  • pulpeciki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 mała cebulka
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej i curry
  • 4 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z szynki w jasnym sosie
Mięso przekładamy do miseczki, ścieramy na tarce do niego obraną cebulkę a następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi dłońmi i formujemy małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego - mi wyszło 16 sztuk).

Zagotowujemy w garnku bulion i do gotującego się wrzucamy delikatnie pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Śmietankę łączymy z mąką ziemniaczaną i przyprawami.

Rozrobioną śmietankę wlewamy do garnka z gotującymi się pulpecikami, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z ulubionymi dodatkami.