VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację!

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym
Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu.

Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z masy formujemy małe, okrągłe pulpeciki. Mięso wrzucamy do wrzącego bulionu.

Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę.

Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa.

Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.

Tagi:

mięso danie