kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to alternatywa dla gołąbków. Postanowiłam je zrobić gdy nie miałam całej kapusty, co uniemożliwiło mi zawijanie gołąbków.

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym

 

  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • ½ główki małej kapusty (białej)
  • 1 kartonik sosu pomidorowego (50 dag)
  • mały pęczek bazylii
  • sól i pieprz o smaku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym

Przygotowanie masy

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym
Przygotowane składniki na pulpety, tylko wymieszać i ulepić

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Najważniejsze jest żeby ją przed gotowaniem w celu pozbycia się gorzkiego smaku.

Marchewkę ścieramy na tarce o cienkich oczkach.

Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszany z marchewką i mielonym mięsem doprawiając solą i pieprzem.

Do masy dodajemy posiekaną drobno połowę przygotowanej kapusty. Wszystko razem mieszamy.

Przygotowanie do zapiekania

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym
Pulpet kapustno-mięsne przed zapiekaniem

Na dół naczynia, w którym będziemy zapiekać pulpety wlewamy olej. Formujemy w rękach pulpety i układamy w naczyniu.

Na wierzch kładziemy pokrojoną resztę kapusty. Naczynie przykrywany, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy do czasu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość.

Dodanie sosu

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym z liśćmi bazylii

Sos pomidorowy mieszamy z wodą, doprawiamy pieprzem i solą.

Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety, na których wcześniej ułożyliśmy liście bazylii.

Pieczenie pulpetów

Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowym
Upieczone pulpety w sosie gotowe do podania.

Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 40 minut, do czasu gdy sos się zredukuje i nie będziemy mieli obaw, że mięso jest surowe.