Sposób przygotowania:
Pulpety kapustno-mięsne w sosie pomidorowymPrzygotowanie masy
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Najważniejsze jest żeby ją przed gotowaniem w celu pozbycia się gorzkiego smaku.
Marchewkę ścieramy na tarce o cienkich oczkach.
Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszany z marchewką i mielonym mięsem doprawiając solą i pieprzem.
Do masy dodajemy posiekaną drobno połowę przygotowanej kapusty. Wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie do zapiekania
Na dół naczynia, w którym będziemy zapiekać pulpety wlewamy olej. Formujemy w rękach pulpety i układamy w naczyniu.
Na wierzch kładziemy pokrojoną resztę kapusty. Naczynie przykrywany, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy do czasu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość.
Dodanie sosu
Sos pomidorowy mieszamy z wodą, doprawiamy pieprzem i solą.
Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety, na których wcześniej ułożyliśmy liście bazylii.
Pieczenie pulpetów
Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 40 minut, do czasu gdy sos się zredukuje i nie będziemy mieli obaw, że mięso jest surowe.