Sposób przygotowania:
Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowymETAP 1:
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka, a woda całkiem odparuje. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Odstawić kapustę, aby przestygła.
ETAP 2:
Rozłożyć przyprawione plastry karkówki i na każdy nakładać porcję pomidorowej kapusty. Wcześniej należy usunąć z kapusty liścia laurowego i ziele angielskie. Zwijać dokładnie w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej i obsmażyć roladki na rumiano z każdej strony.
ETAP 3:
SOS. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Chwilę obsmażyć, po czym wlać gotowy sos, przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego
SylaUla
ciasteczka
mocsłodkości
skuter5