Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Plastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych.

Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym

Składniki:

Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym

 

SOS GRZYBOWY:

  • 1 cebula
  • ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
  • 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym

ETAP 1:

Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym
Do usmażonej kapusty dodać koncentrat pomidorowy.

Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka, a woda całkiem odparuje. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Odstawić kapustę, aby przestygła.

ETAP 2:

Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym
Na plastrach karkówki kłaść kapustę i zwijać roladkę.

Rozłożyć przyprawione plastry karkówki i na każdy nakładać porcję pomidorowej kapusty. Wcześniej należy usunąć z kapusty liścia laurowego i ziele angielskie. Zwijać dokładnie w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej i obsmażyć roladki na rumiano z każdej strony.

ETAP 3:

Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym
Na patelni usmażyć pokrojoną cebulę i grzyby leśne.

SOS. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Chwilę obsmażyć, po czym wlać gotowy sos, przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Smacznego