Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pulpety mięsne po meksykańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pachnie Meksykiem

Pulpety mięsne po meksykańsku

Składniki:

Pulpety mięsne po meksykańsku

 

  • 70 dag mielonej wołowiny,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 zielone papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml rosołu (może być z kostki)
  • 15 dag kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku, pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsne po meksykańsku
Mielone mięso doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 10 równych części. z każdej części uformować kulkę. Każą obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Wyjąć pulpety i przełożyć w cieple miejsce. Pozostały po smażeniu tłuszcz przełożyć do rondla. Usmażyć na nim pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodać obsmażone pulpety, koncentrat pomidorowy, chili i kminek. Podlać rosołem. Dusić ok. 20 min. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę.