Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowym
1. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie masła wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
2. Bułkę pszenna namaczamy w mleku. Odstawiamy na chwilę, aż bułka pochłonie nadmiar mleka.
3. Mięso z indyka przekładamy do miski, dodajemy bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.
4. Formujemy w małe kulki i podsmażamy chwilę pulpety z obu stron.
5. Pulpety zalewamy bulionem i dusimy przez około 10 minut, obracając pulpety z obu stron. Następnie dodajemy passate pomidorową. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy przez około 10 minut obracając pulpety co jakiś czas.
2. Bułkę pszenna namaczamy w mleku. Odstawiamy na chwilę, aż bułka pochłonie nadmiar mleka.
3. Mięso z indyka przekładamy do miski, dodajemy bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.
4. Formujemy w małe kulki i podsmażamy chwilę pulpety z obu stron.
5. Pulpety zalewamy bulionem i dusimy przez około 10 minut, obracając pulpety z obu stron. Następnie dodajemy passate pomidorową. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy przez około 10 minut obracając pulpety co jakiś czas.