edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety z mielonego mięsa z indyka z dodatkiem cebulki, czosnku, świeżego koperku oraz świeżej natki pietruszki oraz bulionu i passaty pomidorowej.

Pulpety w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

 

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • Mleko
  • Świeży koperek
  • Świeża natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 200 ml bulionu
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz
  • Masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym
1. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie masła wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

2. Bułkę pszenna namaczamy w mleku. Odstawiamy na chwilę, aż bułka pochłonie nadmiar mleka.

3. Mięso z indyka przekładamy do miski, dodajemy bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.

4. Formujemy w małe kulki i podsmażamy chwilę pulpety z obu stron.

5. Pulpety zalewamy bulionem i dusimy przez około 10 minut, obracając pulpety z obu stron. Następnie dodajemy passate pomidorową. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy przez około 10 minut obracając pulpety co jakiś czas.
Pulpety w sosie pomidorowym
Cebulę obieramy i siekamy drobno i podsmażamy na maśle wraz z dodatkiem czosnku
Pulpety w sosie pomidorowym
Mięso z indyka przekładamy do miski i dodajemy namoczoną mlekiem bułkę
Pulpety w sosie pomidorowym
Dodajemy podsmażoną cebulkę, jako posiekany koperek i natkę pietruszki
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety przesmażamy chwilę na patelni z obu stron i zalewamy bulionem i następnie passata pomidorową