Pulpety w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

najlepiej smakuje podane z ryzem

Pulpety w sosie chrzanowym

Składniki:

Pulpety w sosie chrzanowym

 

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 zabek czosnku,sól
  • 1/2 bułki
  • 1 żółtko
  • pieprz
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki maki
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie chrzanowym
1. Bułkę moczyć w wodzie.Mięso mielone przełożyć do większej miski. Następnie dołożyć do niego pokrojoną cebulę w kostkę,przeciśnięty przez praskę czosnek,żółtko i odciśniętą bułkę. Składniki wymieszać. 2. Powstała masę doprawić solą,pieprzem,po czym uformować z niej małe pulpety.w garnku doprowadzić do wrzenia 1 l wody z dodatkiem kostki bulionowej.Wrzucić przygotowane kulki mięsne i gotować je na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie wyjąć z garnka. 3. Do bulionu pozostałego po ugotowaniu pulpetów dodać chrzan. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką.Całość zagotować i doprawić do smaku.Sos przez chwilę podgrzać,dołożyć pulpeciki i wymieszać.