WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1678]

Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety wieprzowe z dodatkiem chleba i porem, w sosie pomidorowo-jarzynowym. Pyszne z ryżem, ziemniakami czy kaszą.

Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym

 

  • 800g mięsa wieprzowego ze schabu
  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 białe części pora
  • Sól, pieprz
  • 3 marchewki
  • Kawałek selera
  • Koperek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • Natka pietruszki
  • Mąka do panierowania pulpetów

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym

ETAP 1:

Mięso zmielić razem z jedną częścią pora i kromkami chleba. Następnie wymieszać z jajkiem, majonezem, solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę mięsną. Z masy formować pulpety i obtoczyć je w mące.

Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę lub drobne kawałki i wrzucić do garnka. Dodać natkę pietruszki i koperek. Włożyć listki laurowe. Zalać wodą i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku.

Gotować do miękkości a następnie zblendowac. Do sosu wrzucić pulpety i gotować ok 20 minut.

Podawać np. z ryżem.

Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym
Pulpety wieprzowe po ugotowaniu w sosie pomidorowo-jarzynowym
Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym
Uformowane pulpety obtoczone w mące pszennej.
Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym
Wyrobiona masa mięsna na pulpeciki wieprzowe
Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym
Ugotowany sos pomidorowo - jarzynowy przed zblendowaniem
Pulpety w sosie pomidorowo-jarzynowym