Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pomidorowymETAP 1:
Kajzerkę namaczamy w mleku.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Mięso przekładamy do miseczki. Wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę, musztardę, sól, pieprz i ostrą paprykę mieloną oraz przestudzoną cebulę. Wyrabiamy masę mięsną.
ETAP 2:
Z masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
ETAP 3:
Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i bulion. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje i zagęści. Całość blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, oregano.
ETAP 4:
Klopsiki wrzucamy do sosu i podgrzewamy razem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.