Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Klopsiki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsiki z mięsa mielonego lubią towarzystwo sosów. Ja przygotowałam je w sosie pomidorowym. Sos jest lekki, bez dodatku śmietany.

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pomidorowym

Na klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie z szynki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerstwej kajzerki + mleko do namoczenia
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • płaska łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Na sos:

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Klopsiki w sosie pomidorowym
Z mięsa mielonego wyrabiamy masę na klopsiki

Kajzerkę namaczamy w mleku.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.

Mięso przekładamy do miseczki. Wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę, musztardę, sól, pieprz i ostrą paprykę mieloną oraz przestudzoną cebulę. Wyrabiamy masę mięsną.

ETAP 2:

Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju

Z masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

ETAP 3:

Klopsiki w sosie pomidorowym
Przygotowujemy sos pomidorowy do klopsików

Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i bulion. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje i zagęści. Całość blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, oregano.

ETAP 4:

Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki podgrzewamy w sosie pomidorowym

Klopsiki wrzucamy do sosu i podgrzewamy razem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.