Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić.
Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek.
Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut.
Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować.
Doprawić do smaku i zabielić śmietanką.
Gotowe pulpety podałam z kaszą orkiszową i ogórkami w zalewie gyros.
Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek.
Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut.
Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować.
Doprawić do smaku i zabielić śmietanką.
Gotowe pulpety podałam z kaszą orkiszową i ogórkami w zalewie gyros.