migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięsne danie które jest gotowe w kilka chwil. Pulpeciki szybko się robi i szybko znikają. Do sosiku tym razem wrzuciłam szpinak.

Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym

 

  • 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 750 ml wody
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić.

Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek.

Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut.

Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować.

Doprawić do smaku i zabielić śmietanką.

Gotowe pulpety podałam z kaszą orkiszową i ogórkami w zalewie gyros.
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić.
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym
Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek.
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym
Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów.
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym
Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wac do pulpetów, zagotować. Doprawić do smaku i zabielić śmietanką.